Thuiswerken is voor veel mensen een uitdaging. Of je nu een partner of kinderen hebt die je storen, ineens een aandrang voelt om een grote voorjaarsschoonmaak te houden of de verleiding van Netflix niet kunt weerstaan: je bent op de een of andere manier toch sneller afgeleid als je thuis bent. Met een laptop op de bank zitten of een geïmproviseerde werkplek op de keukentafel komt de productiviteit meestal niet ten goede. Een goed moment dus om een thuiskantoor in te richten.

NATUURLIJK LICHT
Maar hoe kies je nou de beste plek om te werken? Zet je bureau bij voorkeur in een kamer waar veel daglicht naar binnen schijnt, vlak naast een raam die open kan. Zo blijft je energie én creativiteit op peil en krijgen je hersenen genoeg zuurstof, waardoor jij op je best kunt presteren. Is het niet mogelijk om in een natuurlijk verlichte ruimte te zitten, schaf dan in ieder geval goede verlichting aan. Te weinig, te fel of knipperend licht kan al snel zorgen voor hoofdpijn of oogproblemen.

COMFORTABEL BUREAU
Ook de keuze voor het bureau en bijbehorende stoel is erg belangrijk. Als je de hele tijd van plek wisselt omdat je niet comfortabel zit, niet de juiste houding kunt innemen of steeds wordt gehinderd door rugklachten, stimuleert dit niet om geconcentreerd door te blijven werken. Laat je daarom goed informeren om je bureau zo ergonomisch mogelijk in te richten. Weinig ruimte? Een uitklapbaar bureau of een stijlvolle secretaire is dan een compacte oplossing.

GEORGANISEERDE WERKOMGEVING
Bepaal vooraf hoeveel ruimte je nodig hebt om je werkzaamheden uit te kunnen voeren. Een bureau bezaaid met kantoorartikelen en stapels papier waarbij je niets kunt vinden, of een computer die de hele werkruimte in beslag neemt, zal alleen maar onnodige ergernis veroorzaken. Maak je thuiskantoor daarom niet te druk of vol: met een nette en georganiseerde werkomgeving ontwikkel je sneller een georganiseerde werkwijze.

VOORKOM AFLEIDINGEN
Pas ook op dat er niet te veel afleidingen om je heen zijn die je een ‘thuisgevoel’ geven. Hoe meer je een professionele kantoorruimte kunt nabootsen, hoe groter de kans dat je structuur kunt aanbrengen aan je thuiswerkdag. Houd de inrichting dus minimaal, met alleen de spullen die je nodig hebt. Wel kun je bijvoorbeeld kiezen voor kalmerende of inspirerende afbeeldingen, zoals een kunstwerk of natuurlandschap. Bloemen en planten geven daarnaast extra sfeer, houden het binnenklimaat gezond en zorgen dat je minder snel gestrest raakt.

STIMULEER DE CREATIVITEIT
Heb je een creatief beroep, dan kan je misschien juist wat extra stimulatie gebruiken. Omgeef jezelf dan met objecten die creativiteit oproepen. Door je hersenen én lichaam actief te houden, heb je meer plezier in je werk en ben je dus efficiënter. Haal bijvoorbeeld inspiratie uit de speelse kantoren van Google. Een schommel of glijbaan in je kantoor? Waarom niet? Of wat dacht je ervan om een muur met krijt- of magneetverf te beschilderen, zodat je kunt brainstormen door middel van een moodboard of je planning bij kunt houden?

OVER ANNEMIEKE BEZEMER
Wil je meer tips over hoe je thuis een effectieve werkplek kunt inrichten? Kom dan gerust langs bij interieurstyliste-, ontwerper en adviseur Annemieke Bezemer. Zij helpt je om je kamer om te toveren tot een thuiskantoor waar je je beste werk kunt verrichten. Of je ruimte nu klein of groot is, Annemieke ziet altijd mogelijkheden om jouw interieurwensen werkelijkheid te maken.

Pin It on Pinterest